COSMO Time Systems werd opgericht op 15 oktober 1920 als Horlogerie Contrôle Electricité S.A. door de Brillié-ingenieurs, uitvinders van een moederklok, aangedreven door een elektromagnetisch bewogen slinger die andere neven-uurwerken kon aandrijven. H.C.E. stond spoedig bekend als specialist in het ontwerpen, vervaardigen, plaatsen en onderhouden van elektrisch aangedreven uurwerken en tijdregistratieklokken. In 1968 werd begonnen met het ontwerpen van elektronische producten en werd de naam gewijzigd in het huidige COSMO.

Cosmo stond aan de wieg van heel wat belangrijke ontwikkelingen op het gebied van de meting van de tijd en de toepassing van tijdsgebonden oplossingen, waar men nu, bijna 100 jaar later, nog steeds dankbaar gebruik van maakt.

Enkele voorbeelden:

Elektronische rondecontrole voor vier gelijktijdige rondes

Elektronische rondecontrole

Hier ziet u het 2 meter hoge controlepaneel in het monumentale gebouw van de hoofdzetel van de Bank Brussel Lambert, dat in het jaar 1965 nog steeds actief in gebruik was. Gans het gebouw werd uitgerust met elektrische contacten die enkel met de controlesleutel van de nachtwaker konden worden ingeschakeld. De tijd tussen twee controleposten en de te volgen route werden vooraf uitgestippeld. Wanneer de volgorde of de tijd tussen twee controleposten niet klopte met wat gepland was, ging het overvalalarm af. Elke controlepost gaf een impuls aan de printer die de tijd op een papierrol vastlegde om deze later te kunnen controleren. Vandaag wordt deze methode om de ronde te doen nog overal gebruikt.

 

 

 

Sprekende klok bij Regie Telefonie en Telegrafie

Sprekende klok

Rechts ziet u een foto van de eerste sprekende klok. “Op de derde toon is het precies xx uur, yy minuten en zz seconden”. U kent het zeker en het wordt nog steeds gebruikt, maar dan wel zuiver elektronisch. De stem werd opgenomen (gemagnetiseerd) op een staaldraad, met een bobijn voor de uren, een andere voor de minuten en een derde voor de seconden. Alles werd met elektrische relais bestuurd door de moederklok die hiervoor op de seconde juist de impulsen gaf om de aflezing te starten en te stoppen.

 

 

 

 

Elektronische spoorwegklok van 3m diameter

Spoorwegklok

Hier ziet u een door elektrische impulsen aangedreven uurwerk met een diameter van 3 meter, dat werd geplaatst in het station van Brussel waar nu het Noordstation is gebouwd, en van ver door de reizigers gezien kon worden. Er bestonden toen nog geen perronklokken zoals we die nu kennen. U kijkt naar de richting Schaarbeek; de perrons zijn achter u. De secondewijzer werd door een synchroonmotor aangedreven en stopte op de 59ste seconde om te wachten op de volgende minuutimpuls van de moederklok, en dan weer te vertrekken. Dit systeem van de secondewijzer die op de 59ste seconde blijft wachten tot de volgende minuut, is nog steeds in gebruik in onze en in de meeste Europese spoorwegstations.

 

 

 

 

 

Cosmo heeft zich gestadig verder ontwikkeld in deze specialiteiten waar knowhow, kennis, kwaliteit en service de dragers zijn van het succes.